За ползите от Зеленият чай.

 

      Две важни уточнения:

1. Веществата от зеленият чай не се натрупват в организма и благотворното действие зависи изключително от редовната му консумация. В Япония и Китай до 5 чашки на ден се счита за напълно нормално, но препоръчителната доза е минимум две чаши на ден, всеки ден.

2. Различни овкусители , като мляко, захар и изкуствени аромати значително намаляват полезността на напитката.

 

       Основни съставки: Кофеин – всъщност кофеинът не е дар от природата за човека, а природен пестицид, който се съдържа в листата и плодовете на различните растения с основна функция да парализира и убива различни насекоми. При човека, Кофеинът директно стимулира централната нервна система:

Стимулира разграждане на складираните в мастните клетки мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток (изгаряне на мазнини).

Увеличава обема на кръвоносните съдове и обема на отделяната урина, т.е. действа и като диуретик (детокс ефект).

Релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб и така подобрява дишането (позволява по-високо физическо натоварване, подобрява концентрацията).

      Организмът привиква към действието на кофеина. Приемането на кофеин от естествени източници гарантира пълното усвояване и по-силен ефект при по-ниски дози. Подчертано ефективен е кофеинът в зеленият чай.

      Зеленият чай съдържа много повече от кофеин. Той също така има аминокиселината L-теанин, която повишава активността на инхибиторния невротрансмитер GABA, който има анти-тревожно действие. Той също така увеличава допамина и производството на алфа вълни в мозъка. Проучванията показват, че кофеинът и L-теанинът могат да имат синергичен ефект. Комбинацията от двете е особено мощна при подобряване на мозъчната функция. Поради L-теанинът и по-малката доза кофеин, зеленият чай може да ви даде много по-мек и различен вид енергия от кафето. Много хора споделят, че имат по-стабилна енергия и са много по-продуктивни, когато пият зелен чай в сравнение с кафе.

       Други основни съставки: Зеленият чай е изключително богат на антиоксиданти – полифеноли като флавоноиди и катехини. Тези вещества намаляват образуването на свободни радикали в организма, като предпазват клетките и молекулите от увреждане. Известно е, че свободните радикали играят основна роля в стареенето на тялото и всички видове болестни процеси. Едно от най-мощните съставки в зеления чай е антиоксидантният катехин: епигалокатехин-3-галат (EGCG), който е изследван за лечение на различни заболявания и може да бъде една от основните причини зеленият чай да има толкова мощни лечебни свойства. Друга основна функция на антиоксидантите е намаляване на риска от развитие на раковите клетки. Изследвания показват  22% занижен риск от рак на гърдата, 48% занижен риск от рак на простата и 57% за развитие на рак на дебелото черво.

     Катехинът в зеления чай има различни защитни ефекти върху невроните и може да намали риска както от болестта на Алцхаймер, така и от Паркинсон, двете най-чести невродегенеративни заболявания.

     Зеленият чай понижава общия и LDL холестерол, както и предпазва LDL частиците от окисляване и намалява риска от сърдечно-съдово заболяване.

 

      Зеленият чай съдейства при понижаване на кръвната захар и регулиране на инсулина. Комбинацията Зелен чай и Стевия, която е подсладител, но не предизвиква повишаване на нивото на кръвната захар и възпрепятства развитието на хипер или хипогликемично състояние, е мощно лечебно и профилактично средство против Диабет.

 

     Естественият флуор и полифенолите в зеленият чай унищожава бактериите, които причиняват зъбна плака. Те се справят успешно и с устни бактерии, виновни за неприятния дъх.

 

Premium Green Tea Mix

 

Зелен чай Сенча